DANSK-NEPALESISK SELSKAB

Pata Durbar Square inkl. Hari Shankar og Vishwanath templerne Anmærkning 2020-04-13 171310
IMG_0514-1
julien-de-salaberry-521546-unsplash
Manaslu-1
166021
IMG_9723
166019
buddha-eyes-swayambhunath-temple-kathmandu-nepal-uhd-4k-wallpaper
166199
bikalpa-pokhrel-712268-unsplash
166204
photo-1526712318848-5f38e2740d44
IMG_9732
previous arrow
next arrow

Vaccinationer og helbred

For rejser til Nepal anbefales forskellige vaccinationer, afhængig af rejsens type og varighed. Statens Seruminstituts hjemmeside rådgiver om vaccinationer.

Udlandsvaccinationen rådgiver om vaccination af rejsende. Du kan blive vaccineret her eller på en lang række andre vaccinationssteder.

Desuden kan du i tvivlstilfælde kontakte din egen læge.

Der kan være stor prisforskel, men det skal bemærkes, at Rigshospitalet giver 20% rabat, hvis man har tegnet Europæiske Rejseforsikring A/S!

Bogen ’Sygdom og helse i troperne – en håndbog for danskere langt fra Danmark’ af Børge Høst giver vejledning og mange gode råd om mulige sygdomme ved rejser udenfor Danmark.

Det nemmeste er at undgå at blive syg:

  • Vær opmærksom på din daglige hygiejne.
  • Varm mad skal være vel kogt, stegt eller bagt ordentligt.
  • Drik aldrig vand fra haner – brug altid mineralvand eller cola.
  • Vand fra naturen kan renses medicinsk og mekanisk af medbragt grej.
  • Hav passende beklædning på, så du hverken fryser, sveder eller bliver solskoldet.
  • På trek: Kig på stien, når du går. Kig på landskab og mennesker, når du står.
  • Vær ikke overmodig. Ordentlig, professionel hjælp er langt væk.

Hvis uheldet er ude, er der enkelte klinikker ude i landet, og der er hospitaler i Kathmandu, men standard og service er ikke som i Danmark.
Især to private klinikker skiller sig ud i Kathmandu. Ciwec har også en afdeling i Pokhara. De er også dyrere end alt andet, men hvis du har en rejseforsikring, går det nok:

Husk at have styr på din rejseforsikring, og hvor du har dine papirer.

Specielt om denguefeber

Siden 2005 har der været registreret spredte tilfælde af denguefeber i Nepal. I 2017 blev det første tilfælde i Pokhara registreret, men i 2019 er den fra august kommet til både Kathmandu og Pokhara, hvor der i visse dele af byerne har været en del tilfælde.

De særlige myg, der spreder dengue, adskiller sig fra moskitomyg ved ikke blot at være aktive omkring solnedgang (men det er de også), men også i dagtimerne. Myggene trives, når temperaturen ligger mellem 20 og 30 grader. Derfor forventes angrebene at stoppe til vinter, når temperaturen falder. Desuden skal luftfugtigheden være over 60 %.

Et sygdomsangreb skal tages alvorligt. Symptomerne er ud over de almindelige influenzasymptomer – feber, muskel- og ledsmerter – at de fleste får et rødligt udslæt på ansigt, hals og bryst, som kommer efter et par dage. Som minimum skal en læge/klinik konsulteres ved mistanke om sygdommen.

Denguefeber går dog stort set altid over af sig selv, og dødeligheden er meget lav (under 1 %).

Forebyggelse i form af myggespray og/eller myggenet må kraftigt anbefales, hvis man færdes i berørte områder.

Ca. 20 % af verdens befolkning bor i områder med denguefeber. Sygdommen medfører livsvarig immunitet mod den enkelte type virus (type 1-4), men ikke immunitet mod de andre af de fire undertyper, denguefeber har.

September 2019