DANSK-NEPALESISK SELSKAB

Pata Durbar Square inkl. Hari Shankar og Vishwanath templerne Anmærkning 2020-04-13 171310
IMG_0514-1
julien-de-salaberry-521546-unsplash
Manaslu-1
166021
IMG_9723
166019
buddha-eyes-swayambhunath-temple-kathmandu-nepal-uhd-4k-wallpaper
166199
bikalpa-pokhrel-712268-unsplash
166204
photo-1526712318848-5f38e2740d44
IMG_9732
previous arrow
next arrow

Gitte Ns Nepalfortælling

Navn: Gitte Nordentoft
E-mail: Gitten.nordentoft@gmail.com

Nepal har på forunderlig vis haft afgørende betydning for nogle af de vigtigste beslutninger i mit liv frem til i dag. Det er lidt en floskel, som jeg har hørt mange af ”os”, der elsker Nepal, sige, men ikke desto mindre er det sandt. Jeg kunne give dig 1000 grunde til at rejse til Nepal, bare spørg!

På en lille sandstrand ved bredden af Trisuli floden, som man følger på den snørklede bustur fra Kathmandu mod Pokhara (starten for mange af de populære vandreture), mødte jeg for seks år siden manden, som jeg skal giftes med til sommer. Jeg havde taget et par dage fri fra mit arbejde i Kathmandu og var taget på et 5-dages whitewater kajakkursus for at få rusket gang i adrenalinen. Det blev ikke kun første kapitel i vores parforhold, men samtidig var det den første af en lang række ekskursioner, jeg sidenhen tog på forskellige floder i Nepal, med en sovepose bag i kajakken og eventyr i øjnene. Jovist, jeg er også betaget af de smukke tinder, som landet byder på, men når man padler ned ad de mægtige floder, oplever man naturkræfter, som jeg kun har set overgået under 2015-jordskælvet (det er en anden historie).

Når vi efter en lang dag på floden slog lejr og sad i det kulsorte mørke, kun oplyst af gløderne fra bålet, så vi de mest fantastiske måneopgange og stjernehimle, mens der blev fortalt røverhistorier. De lokale havde selvfølgelig spottet os, selvom vi troede, at vi var helt alene i verden, og nu var de stimlet sammen med lokal brændevin og bålsange. Jeg har sidenhen boet flere steder i verden og oplevet folk, der bor i øde egne, men i Nepal, der stadig kun har et sporadisk vejnet, åbner rejse langs floderne muligheder for at nå steder, man ellers skal gå dage for at komme til.

Jeg boede i Nepal i knap to år, mens jeg arbejdede på en højskole. Det var min første udstationering og kom på plads i forlængelse af et speciale med feltarbejde i Nepal. Det var også her jeg fik nogle af de smukkeste venskaber med mine nepalesiske kollegaer, som jeg stadig holder kontakten til og besøger så ofte jeg kan. Måske du snart kan se et mønster med Nepal som gennemgående tema i parforhold, venskaber, arbejde og uddannelse?

Min lille lejlighed lå i nærheden af Swayambhunath (også kaldet Abetemplet), og ofte kom de frække aber ned og legede på min tagterrasse, der havde fantastisk udsigt til templet, og kastede rundt med mit vasketøj. Fra taget kunne man morgen og aften høre de små klokker som hver husstand ringer med ved bøn og dufte, når de dejlige karryretter blev tilberedt over gasflammen. Nepalesisk mad er lækkert og spændende, både for kødspisere og os, der tygger græs. Især er de berømte dumplings (momos) et klart must på din rejse!

I Nepal vågnede jeg altid op og var nysgerrig. Kulturen er så rig, at selv nepaleserne ikke altid kan forklare, hvorfor de gør, som de gør. Om man forvilder sig ned ad små gader i storbyen eller møder folk i landsbyerne i bjergene, så er der altid noget nyt at lære, hvis man lytter og åbner øjnene. Samtidig har Nepal ry for at være mytisk, mystisk og et spirituelt tilholdssted for mennesker fra hele verden, der flokkes til yoga og buddhisme som bier til honning. Jeg tog selv tilbage til Nepal for et par år siden og tog min yogalærer-uddannelse hos en Guru i udkanten af Kathmandudalen, så jeg kan ikke sige mig fri.

Det mytiske og sagnomspundne billede af Nepal kan for nogle blegne lidt, når de oplever den intense luftforurening i Kathmandu i taxaen fra lufthavnen. Det er ikke længere et isoleret bjergland, men en stat der ligger mellem stormagterne Indien og Kina og skal spille med på verdensøkonomien på lige fod med alle andre. Forandringerne i Nepal er store, og de går stærkt. Hver gang jeg vender tilbage, er der flere dæmninger, mere beton og mere støv, og det er enormt spændende at snakke med folk derude, omkring hvilken retning Nepal er på vej hen, og hvordan de kan bevare deres helt unikke kultur og natur midt i en globaliseret verden. Hold dine øjne åbne for de mange nuancer, og snak med alle du møder, så du får alle indtryk og holdninger med.

Til dig, der tænker at tage til Nepal, kan jeg kun ønske dig god vind! Jeg håber vi mødes derude!