Barnepræster og levende gudinder
Foto: Ulrik Høj Johnsen
Barnepræster og levende gudinder
Foredrag v/ Ulrik Høj Johnsen, Moesgård Museum
Kan drengebørn være præster? Og kan piger inkarnere gudinder?
I Kathmandu-dalen er der en lang tradition for at udvalgte børn har helt afgørende funktioner i det rituelle liv. Det er grundfortællingen i Moesgaard Museums seneste UNESCO-samling, der skal lære danske skolebørn om andre kulturer og andre måder at være i verden på.
Samlingen følger en nepalesisk dreng, Rujen Shakya, på 11 år, der for en måned har ansvaret for den 800 år gamle Buddha-figur, der hver dag tilbedes i Golden Temple. I en hel måned bor han i templet, hvor han har en masse forpligtelser og er underlagt strenge regler.
Samlingen sætter også fokus på Kumari, der bor tæt ved det gamle kongepalads i hjertet af Kathmandu. Kumari er en inkarnation af gudinden Durga. Gudinden har i århundreder taget bolig i kroppene på piger helt ned til 4-5 år. Pigerne bliver behandlet som gudinden selv og lever et ophøjet, men afsondret liv.
Ulrik Høj Johnsen er antropolog og museumsinspektør på Moesgaard Museum. I forbindelse med sit ph.d.-projekt, som satte fokus på museumssamlinger fra og kulturarv i Kathmandu-dalen, tilbragte Ulrik i perioden 2016-19 i alt næsten 10 måneder i Nepal.
VELKOMMEN!
Tid: Torsdag 16. januar 2025, kl. 19.00
Sted: Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 5, 1711 København K
Pris: Gratis for medlemmer af Dansk-Nepalesisk Selskab. Entré for gæster: 30 kr.
Betaling sker i døren, enten kontant eller med MobilePay.
Foto: Ulrik Høj Johnsen