Kvindesundhed i Himalaya (Aarhus)

Kvindesundhed i Himalaya
Ved Maj Jensby, jordemoder

94% af dødsfald i hele verden forbundet med graviditet, fødsel og barsel sker i ulande som f.eks. Nepal. Hvis disse kvinder havde haft afgang til kvalificeret graviditets- og fødselshjælp, kunne størsteparten af dødsfaldene være undgået. På grund af et stigende politisk fokus på denne slags dødsfald er Nepals rate for kvinder, der dør af komplikationer relateret til graviditet, fødsel og barsel, heldigvis faldet fra 539 pr. 100.000 fødsler i 1996, til 239 i 2016. Der er dog ingen tvivl om, at fjerne landsbyer i Himalaya, rummer størstedelen af disse dødsfald. Dette skyldes naturligvis, at den dårlige infrastruktur stiller disse kvinder allerdårligst, når det kommer til at have adgang til graviditets- og fødselsydelser, ligesom deres almene viden om kvindesundhed er ringe.

Aftenens foredragsholder er jordemoder Maj Jensby, der som 28-årig flyttede til Nepal i 2015, hvor hun boede indtil sommeren 2019. Gennem sine fire år i Nepal rejste Maj rundt til landsbyer i Himalaya, for at undersøge, hvordan graviditeter og fødsler foregår hos de tibetanske kvinder, der bor i bjergenes fjerneste afkroge. Foredraget bliver en rejse ind i disse landsbyer, og foredraget vil byde på billeder, fortællinger fra felten samt statistikker fra Majs undersøgelser.

Udover at interviewe tibetanske kvinder, arbejdede Maj Jensby som frivillig sundhedskonsulent for organisationen MountainChild, hvor hun var med til at starte sundhedsrelaterede udviklingsprojekter, såsom etablering af en fødeklinik, uddeling af vandfiltre og tilbud om akutte helikopterevakueringer.

Maj Jensby har desuden arbejdet som jordemoder i Indien, Uganda og Tanzania, men har nu bosat sig i Aarhus, hvor hun arbejder som jordemoder på Aarhus Universitetshospital.

Tid: Fredag den 28. august 2020 kl. 19.00
Sted: DOKK1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus
Pris: Gratis for medlemmer af Dansk-Nepalesisk Selskab. Entré for gæster: 30 kr.
Betaling sker i døren, enten kontant eller med MobilePay.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer