28.1 Opfattelser og ritualer omkring liv og død i Nepal (Alle – virtuelt møde)

Bel bibaha er en vigtig ceremoni, hvor unge Newar piger før teenage alderen giftes med en frugt, som symboliserer guden Vishnu. Foto: Dorte Just

Opfattelser og ritualer omkring liv og død i Nepal
Ved Gitte Poulsen

Da regeringen har forlænget nedlukningen af Danmark, afholdes dette møde/foredrag som et virtuelt møde på Zoom:  https://us02web.zoom.us/j/81186248391.
Ved klik på mødelinket – gerne nogle minutter før kl. 19 – kommer du ind i et venteværelse, hvorfra vi lukker dig ind til selve mødet. Husk at tjekke, at lyden er slået til, hvis du bruger smartphone, eller at højtaleren tændt, hvis du bruger computer. Medlemmer af Dansk-Nepalesisk Selskab får mødelinket tilsendt pr. mail torsdag 21. januar.

Ved dette foredrag skal vi lære om nogle af de ritualer og begreber, der knytter sig til livets store og små markeringer blandt hinduer i Nepal. Vi skal dykke ned i nogle af de koncepter og tabuer, der knytter sig til menstruation, ligbrænding, dyreofringer og mange andre af livets store og små begivenheder. Hinduisme er for nepaleserne mere en ”way of life” – en livsstil – end en dogmatisk religion. Hverdagen byder på et utal af ritualer, og der et utal af festivaller. Hvorfor brændes man på ligbrændingspladsen Pashupatinath, og hvilke ritualer hører til afskeden med ens nærmeste? Hvorfor kronrager mænd sig én gang årligt, efterladende en lille hestehale? Hvorfor er blod opfattet som urent, og hvad er formålet med dyreofringer? Hvorfor giftes unge Newar piger med både solen og en frugt, og hvorfor tilbedes Gaṇesh om tirsdagen? Hvorfor er der meget mere respekt om de gamle og alderdommen i Nepal end her i Danmark? Disse og mange andre spørgsmål – også dine 🙂 – får vi svar på, når religionshistoriker Gitte Poulsen kaster lys over hinduernes opfattelse af liv og død.

Gitte Poulsen er cand.mag. i Sydøstasiatiske religioner og sprog fra Aarhus Universitet. Gitte har boet i både Indien og Nepal, hvor hun har studeret yoga, sanskrit og gudindedyrkelse i Kathmandu dalen. Gitte har været daglig leder og forskningsassistent ved Oxford Centre for Hindu Studies – Kathmandu Office (OCHS Nepal), hvor hun har forsket i lokale gudindetraditioner og lavet kulturbevarende arbejde som digitalisering af manuskripter.

Tid: Torsdag den 28. januar 2021, kl. 19.00
Sted: Virtuelt møde på Zoom

Ikke mange nepalesiske kvinder når at opleve fejringen af 1000 fuldmåner i deres liv. Foto: Charlotte Boes

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.