AFLYST: Traditionel tantra, yoga og Kathmandu-dalens mysterier (København)

 

Foredraget er desværre aflyst!
Kom og hør om tantrisk yoga, som den praktiseres i dag af traditionelle yogier i Nepal

Bjarne Wernicke Olesen, der er ph.d. og forsker ved Oxford Center for Hindu Studies fortæller

Nepal er Sydasiens tantriske hotspot og smeltedigel for hinduistiske, buddhistiske og lokale traditioner. I Kathmandu-dalen, omgivet af de mægtige Himalayabjerge, mødes og blandes disse traditioner i en hemmelighedsfuld og mystisk religionsform, kendt som tantra, hvor især tilbedelsen af frygtindgydende og blodtørstige gudinder har spillet en fremtrædende rolle siden middelalderen.

Disse hemmelige og mestendels ukendte gudindetraditioner er samtidig baggrunden for megen af den yoga og tantra, som er blevet den mest kendte og udbredte i den vestlige verden i dag. Kundalini-yoga og cakra-systemet er blandt de religionsformer, hvis rødder skal findes her.

Det gunstige klima i Kathmandu-dalen har bevaret en enorm mængde gamle og ukendte manuskripter, som er en nøgle til at forstå yoga og tantra i både Sydasien og i den vestlige verden. Samtidig tyder ny feltforskning på, at det ikke kun er gamle manuskripter, som er blevet bevaret, men også mange af de gamle gudindetraditioner, som man troede, for længst var uddøde.

Bjarne Wernicke-Olesen fortæller om den nyeste forskning i Oxford og fra sit eget eventyrlige feltarbejde blandt vilde yogier i Nepal, i et forsøg på at trænge bag om nogle af Kathmandu-dalens mysterier og samtidig kaste nyt lys over vores forståelse af yoga og tantra i fortid og nutid.

Bjarne Wernicke-Olesen er forskningslektor ved OCHS (The Oxford Centre for Hindu Studies) og underviser i indisk religion og sprog ved University of Oxford. Han er blandt andet leder af et internationalt forskningsprojekt om yoga, tantra og saktisme og har lavet feltarbejde blandt yogier i Nepal i en årrække. Derudover har han rejst hyppigt i Asien og forfattet en række bøger og artikler om sanskrit, hinduisme og yoga. Bjarne Wernicke-Olesen arbejder blandt andet med at oversætte klassiske indiske og nepalesiske værker om tantrisk yoga fra sanskrit til dansk og engelsk. Han bor og arbejder i Oxford og i Kathmandu.

Tag gerne en gæst med til mødet!

Tid: Tirsdag den 26. marts 2019, kl. 19.30
Sted: Kulturstation Vanløse, Frode Jakobsens Plads 4, 2720 Vanløse
Pris: Gratis for medlemmer af Dansk-Nepalesisk Selskab. Entré for gæster: 30 kr.
Betaling sker i døren, enten kontant eller med MobilePay.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer