NYT! Nu også møder i Odense! Tiji-festivalen i Mustang (Odense)

Hans Hjordt Hansen – mangeårig rejseleder og Nepallivs-nyder – fortæller om ”Det glemte kongedømme”, Mustang:

Jeg hørte første gang om Mustang i 1960’erne i et radioprogram om det dengang lukkede kongedømme Mustang. Der var en vældig stor bymur rundt om hele hovedbyen Lo Mantang, og man låste byporten hver aften for at holde dæmonerne ude.

I september 1998 rejste jeg første gang til Nepal. Formålet var en vandretur fra den lille by Baglung vest for Pokara til Lo Mantang i Mustang – en vandretur, der tog 14 dage for at nå hovedstaden. Denne første rejse i Nepal skabte en stor lyst til at komme tilbage, og det har foreløbig resulteret i 20 besøg i Nepal og 3.000 km trekking i hele Himalaya regionen – fra Bhutan i øst til Zanskar i vest.

På turen til Lo Mantang følger vi den gamle saltkaravanerute fra Tibet gennem verdens dybeste dal. Her møder vi en gammel adelsmand og kommer til te hos kongen og dronningen. Undervejs oplever vi, hvordan livet på verdens tag leves som for 300 år siden i Danmark. I 1964 gjorde Michel Peissel, en ung fransk opdagelsesrejsende, den samme rejse.

Landskabet er som i Tibet, idet Mustang ligger på Himalayas nordside i læ for monsunen og med herlige udsigter til bjergtoppe som Nilgiri, Annapurna og Dhaulagiri. Mustang ligger på den gamle karavanerute mellem Nepal og Tibet, hvor der ingen høje snedækkede pas er. På hele vejen op til Lo Mantang ligger ruiner af de gamle forter, som var en del af forsvaret af karavanerne på den lange rejse.

Jeg har besøgt Mustang igen i 2013 og i 2016. Den sidste rejse var for at opleve Tiji-festivalen, hvor munkene i 3 dage opfører et meget farverigt danse- og syngedrama, der som mål har at jage dæmonerne ud af området. Mustang har stadig bevaret en stor del af uberørthed med mange naturoplevelser og lokale særpræg.

Tag gerne en gæst med til mødet!

Tid: Torsdag den 21. marts kl. 19.00
Sted: Restaurant MOMO-Nepal, Sankt Jørgensgade 116, 5000 Odense C
Pris: Gratis for medlemmer af Dansk-Nepalesisk Selskab. Entré for gæster: 30 kr.
Betaling sker i døren, enten kontant eller med MobilePay.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer