Sundhedsfremme i Himalaya – Aarhus Universitet samarbejder om at styrke den primære sundhedstjeneste i Nepal

 

Per Kallestrup med FCHV på arbejde

Ved Tara Ballav Adhikari og Aamod Shrestha, som begge er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, og som medvirker ved projektet, der ledes af Per Kallestrup (praktiserende læge i Skødstrup og grundlægger af Center for Global Sundhed ved Aarhus Universitet).

Den nepalesiske regering har i de senere år fokuseret på at øge lighed i adgangen til sundhed. Udbydere af sundhedsydelser er dog hovedsageligt centreret omkring de store byer, mens landdistrikterne forsømmes. Folkesundhedssystemet er svagt og af dårlig standard, og kun få tjenester leveres gratis.

Selvom smitsomme sygdomme stadig udgør en betydelig del af sygelighed og dødsfald, er der en stigende forekomst af ikke-smitsomme, kroniske sygdomme, fx diabetes. I 2015 udarbejdedes en national, multisektoriel plan for kroniske sygdomme, som anerkender betydningen af ​​stærk lokal-samfunds-baseret indsats for forebyggelse og behandling.

Siden slutningen af ​​1980’erne har der eksisteret et stærkt netværk af frivillige sundhedsarbejdere, såkaldte Female Community Health Volunteers (FCHVs) over hele Nepal, 50.000 i alt. Disse kvinder udnævnes af mødregrupper i lokalsamfundene og yder basal sundheds-oplysning primært med fokus på mor-barn sundhed.

I et samarbejde mellem organisationen Nepal Development Society og Center for Global Health på Aarhus Universitet udføres der nu flere studier for at undersøge, om FCHV’er kan hjælpe med at håndtere den stigende byrde af kroniske sygdomme og dermed styrke såvel lokalsamfund som det primære sundhedssystem. Resultaterne er lovende.

Kom og hør de to nepalesiske ph.d.-studerende fortælle om aktiviteterne og om det nepalesiske sundhedsvæsen.

Foredraget foregår på engelsk.

Tag gerne en gæst med til mødet!

Tid: Onsdag den 26. september 2018 kl. 19.00
Sted: DOKK1 (Lille Sal), Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus
Pris: Gratis for medlemmer af Dansk-Nepalesisk Selskab. Entré for gæster: 30 kr.
Betaling sker i døren, enten kontant eller med MobilePay.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer